Restaurangutbildning
Vill du bli efterfrågad i en spännande bransch som växer och utvecklas? Utbilda dig inom matlagning och servering i vår restaurangutbildning!
Efter utbildningen kan du arbeta inom kök på restauranger och storkök. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och ger dig en introduktion till de arbetssätt som finns i dagens restaurang eller storhushållskök.
Du lär dig att arbeta med moderna och traditionella matlagningsmetoder och att behärska hantering av maskiner och utrustning. Du får insikt i råvarornas och ekonomins betydelse i ett kök. Utbildningen ger dig också grundläggande kunskaper inom hygien, livsmedel och näringslära samt service och bemötande.
Efter avslutade studier kan du till exempel arbeta på:
- restauranger
- storkök (till exempel skolor, äldreboenden, företag)
- hotell
- cateringföretag
- kaféer
- kryssningsfartyg
Lärlingsupplägg Restaurangutbildning
Nytt för hösten-24 är att du kan läsa utbildningen som lärlingsupplägg, vilket innebär att du är på en arbetsplats fyra dagar i veckan och på Campus Nynäshamn en dag i veckan. Kontakta studie- och yrkesvägledare Helén Wessman för mer information.
För dig med svenska som andraspråk
Vi vet att goda kunskaper i svenska förbereder dig för arbetsmarknadens behov. För dig som har svenska som andraspråk ingår språkkurser som en obligatorisk del i utbildningen. Det innebär att du studerar en yrkesutbildning samtidigt som du studerar "Svenska som andraspråk" för att nå en kunskapsnivå motsvarande "Svenska 1/Svenska som andraspråk 1".
Du som redan har ett betyg på gymnasienivå kan tillgodoräkna kunskaperna och får reducerad kursplan. I utbildningen ingår också yrkessvenska som är en specialinriktad språkkurs för yrkesrollen.
Praktik (APL)
I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (apl). Där får du möjlighet att se olika typer av verksamheter, och att pröva dina kunskaper och färdigheter i den praktiska vardagen på en arbetsplats.
Behörighetskrav
Du är behörig att söka vuxenutbildning från och med 1 juli det året som du fyller 20 år.
Förkunskapskrav är motsvarande svenska som andraspråk på grundläggande nivå delkurs 2 (GRNSVAB).
Utbildningens innehåll
Kurser som ingår i Restaurangutbildning, totalt 1.100 poäng
Utbildningen är på två terminer.
- Hygien, 100 poäng
- Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 poäng
- Branschkunskap inom restaurang/livsmedel, 100 poäng
- Service och bemötande, 100 poäng
- Matlagning 1, 100 poäng
- Matlagning 2, 200 poäng
- Matlagning 3, 200 poäng
- Servering 1, 100 poäng
- Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 poäng
Svenska på grundläggande eller gymnasial nivå läggs till parallellt med yrkeskurserna för att nå en kunskapsnivå motsvarande Svenska 1/Svenska som andraspråk 1.
I utbildningen ingår också Yrkessvenska som är en specialinriktad språkkurs för yrkesrollen.
Ansökan
Utbildningen Restaurang startade 5 augusti 2024. Nästa utbildningsstart meddelas senare.
Kom ihåg att ladda upp dina betyg från studier i andra skolor än Campus Nynäshamn på ansökningsportalen.
Antagningsbesked
Antagningsbesked skickas per e-post löpande och senast veckan innan utbildningens start.
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss!
Vi återkopplar till dig om du fyller i dina kontaktuppgifter.
Behandling av personuppgifter i Nynäshamns kommun