Restaurangutbildning
Vill du bli efterfrågad i en spännande bransch som växer och utvecklas? Utbilda dig inom matlagning och servering i vår restaurangutbildning!
Efter utbildningen kan du arbeta inom kök på restauranger och storkök. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och ger dig en introduktion till de arbetssätt som finns i dagens restaurang eller storhushållskök.
Du lär dig att arbeta med moderna och traditionella matlagningsmetoder och att behärska hantering av maskiner och utrustning. Du får insikt i råvarornas och ekonomins betydelse i ett kök. Utbildningen ger dig också grundläggande kunskaper inom hygien, livsmedel och näringslära samt service och bemötande.
Efter avslutade studier kan du till exempel arbeta på:
- restauranger
- storkök (till exempel skolor, äldreboenden, företag)
- hotell
- cateringföretag
- kaféer
- kryssningsfartyg
För dig med svenska som andraspråk
Vi vet att goda kunskaper i svenska förbereder dig för arbetsmarknadens behov. För dig som har svenska som andraspråk ingår språkkurser som en obligatorisk del i utbildningen. Det innebär att du studerar en yrkesutbidlning samtidigt som du studerar "Svenska som andraspråk" för att nå en kunskapsnivå motsvarande "Svenska 1/Svenska som andraspråk 1".
Du som redan har ett betyg på gymnasienivå kan tillgodoräkna kunskaperna och får reducerad kursplan. I utbildningen ingår också Yrkessvenska som är en specialinriktad språkkurs för yrkesrollen.
Praktik (APL)
I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (apl). Där får du möjlighet att se olika typer av verksamheter, och att pröva dina kunskaper och färdigheter i den praktiska vardagen på en arbetsplats.
Behörighetskrav
Du är behörig att söka vuxenutbildning från och med 1 juli det året som du fyller 20 år.
Förkunskapskrav är motsvarande svenska som andraspråk på grundläggande nivå delkurs 2 (GRNSVAB).
Utbildningens innehåll
Kurser som ingår i Restaurangutbildning, totalt 1.100 poäng
Utbildningen är på två terminer.
- Hygien, 100 poäng
- Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 poäng
- Branschkunskap inom restaurang/livsmedel, 100 poäng
- Service och bemötande, 100 poäng
- Matlagning 1, 100 poäng
- Matlagning 2, 200 poäng
- Matlagning 3, 200 poäng
- Servering 1, 100 poäng
- Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 poäng
Svenska på grundläggande eller gymnasial nivå läggs till parallellt med yrkeskurserna för att nå en kunskapsnivå motsvarande Svenska 1/Svenska som andraspråk 1.
I utbildningen ingår också Yrkessvenska som är en specialinriktad språkkurs för yrkesrollen.
Ansökan
Nästa kursstart för Restaurang är 7 augusti 2023. Du kan ansöka till 2 juli.
Kom ihåg att ladda upp dina betyg från studier i andra skolor än Campus Nynäshamn på Webbansökan.
Antagningsbesked
Antagningsbesked skickas per e-post.
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss!
Vi återkopplar till dig om du fyller i dina kontaktuppgifter.
Behandling av personuppgifter i Nynäshamns kommun