Öl är mer än bara humle.

Bryggeritekniker

Bryggeribranschen har stort behov av att rekrytera kvalificerad personal. Bryggeriernas fortsatta tillväxt och stora behov av kvalitetsutveckling gör kompetensbehovet tydligt. Den här utbildningen har med sig både små
och stora bryggerier, vilket bidrar till kunskapsbygge och utveckling i branschen.

Om yrkesrollen

En bryggeritekniker arbetar med produktion av drycker i sin helhet. Detta omfattar inköp, blandning och beredning av råvaror, bryggning, kvalitetsanalyser, tappning, rengöring samt underhåll och maskinövervakning. En bryggeritekniker kan arbeta på stora och små bryggerier som producerar drycker med eller utan alkohol, samt på destillerier.

 

Nästa utbildningsstart är hösten 2024. Om du gör en intresseanmälan hör vi av oss till dig så snart ansökan öppnat.

Startdatum: hösten
Slutdatum: första halvåret 2026

Heltidsutbildning på deldistans med seminarieträffar. 1 veckas studier motsvarar 5 YH-poäng, totalt 60 veckor vilket ger 300 YH-poäng.

Utbildningen varar i ca 1,5 år och leder till en yrkeshögskoleexamen, motsvarande SeQF-nivå 5.

Utbildningsplatser: 20

Utbildningen är avgiftsfri och studiestödsberättigad.

Kurslitteraturen är på engelska.

Utbildningen ger dig den kompetens du behöver för att jobba på ett bryggeri med produktion av kvalitetsöl. Utbildningen innehåller följande kurser:

  • Bryggerinäringen och dess ekonomi, 20 YHP
  • Bryggeriprocessen, 45 YHP
  • Bryggeriteknik och hållbar produktion, 35 YHP
  • Destillering, 20 YHP
  • Examensarbete, 30 YHP
  • Grundläggande bryggerikunskap, 30 YHP
  • Kvalitet och laboratorium, 30 YHP
  • LIA - Lärande i arbete 1, 30 YHP
  • LIA - Lärande i arbete 2, 30 YHP
  • Mikrobiologi, 30 YHP

Som bryggeritekniker hanterar, blandar och bereder du råvaror på ett säkert och korrekt sätt. Du har kunskap om bryggeriprocessen och känner till aktuell lagstiftning kring livsmedelshantering. Du har även kunskap om tillverkningsutrustning och hantering av denna. Utbildningen ger dig också kompetenser i mikrobiologi, HACCP och företagsekonomi.

Denna utbildning ställer krav på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt.

Du behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska och engelska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen som sker både på svenska och engelska.

Alla betyg eller intyg som du skickar in till oss ska vara skannade från originalhandlingar. För dig som saknar avslutad gymnasieutbildning, beskriv din reella kompetens i ett CV och bifoga det istället för betyg tillsammans med ditt personliga brev. Ditt personliga brev ska främst beskriva varför du är intresserad av utbildningen. Har du erfarenhet av att brygga öl? Om ja, beskriv dina erfarenheter.

Utbildningen är avgiftsfri och studiestödsberättigande.

Grund för urval: Särskilt prov

Saknar du något på denna sida?

På campusnynäshamn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?