Marinelektriker
Marin miljö ställer särskilda krav på kompetens med hög säkerhetsmedvetenhet kring el och elektronik. I takt med utveckling av eldrivna framdriftssystem och att mer avancerad elektronik och system monteras ombord, ökar efterfrågan på marinelektriker med aktuell och specialiserad kompetens.
Som marinelektriker kommer du inneha grundläggande elkompetens med specialistkunskaper inom marinel, elektronik och datanätverk. Kunskaper som gäller bland annat för elframdrift, batterier, elektronikutrustning och navigationssystem som används på fritidsbåtar och mindre fartyg för kustnära yrkestrafik. Du kommer även ha grundläggande färdigheter i motormekanik och marina installationer för en bredare roll på service- och installationsvarv.
Efter utbildningen kan du arbeta som:
- Marinelektriker
- Marin servicetekniker
- Marin installationstekniker
Om utbildningen
Startdatum: 2024-10-21
Slutdatum: 2025-12-19
Heltidsutbildning på plats. Utbildningen kommer huvudsakligen äga rum i undervisningslokaler i Nynäshamn, till det kommer studiebesök och eventuellt några dagars självstudier. I utbildningen ingår cirka 14 veckors arbetsplatsförlagd LIA fördelat på två perioder.
1 veckas studier motsvarar 5 poäng, totalt 55 veckor ger 275 poäng.
Denna utbildning tillhör den nya utbildningsformen Nationell Yrkesutbildning som du kan läsa mer om här.
Utbildningen varar i ett drygt år och leder till en examen, motsvarande SeQF-
nivå 4.
Utbildningsplatser: 20
Utbildningen är avgiftsfri och studiestödsberättigande.
Viss kurslitteratur och vissa föreläsningar på engelska kan förekomma.
Utbildningens kurser
- Arbetsmiljö och hållbarhet, 2 veckor
- Båtel, 3 veckor
- Båtsystem och installationer, 2 veckor
- Diagnos, reparationer och underhåll, 4 veckor
- Elinstallationer, 3 veckor
- Elkraftteknik, 5 veckor
- Elektromekanik, 2 veckor
- Introduktion varvsteknik, 3 veckor
- LIA 1, 7 veckor
- LIA2, 7 veckor
- Marin motorteknik, 3 veckor
- Marina elektroniksystem, 3 veckor
- Marinelektronik, 3 veckor
- Motorelektronik, 3 veckor
- Praktisk ellära, 5 veckor
Behörighetskrav
För att vara behörig till nationell yrkesutbildning behöver du vara bosatt i Sverige och om du inte gått klart gymnasiet behöver du fylla 20 år under året. Du behöver ha godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen eller har likvärdiga kunskaper såsom praktisk erfarenhet.
Alla betyg eller intyg som du skickar in till oss ska vara skannade från originalhandlingar. För dig som saknar avslutad gymnasieutbildning, beskriv din reella kompetens i ett CV och bifoga det istället för betyg.
Grund för urval: Särskilt prov (det är bara behöriga sökanden som kallas till särskilt prov)
Validering
Denna utbildning kan även vara aktuell för dig som genom utbildning eller yrkeserfarenhet redan besitter kunskaper som motsvarar en eller fler kurser i utbildningen. Har du till exempel gått elprogrammet på gymnasiet eller har en bakgrund inom marin teknik och servicevarv så kan du söka utbildningen för att bredda din kompetens. Du ansöker till utbildningen här nedan, och när du blivit antagen görs en kartläggning av tidigare utbildningar och kompetenser, bedömning görs om du kan tillgodoräkna dig kunskaper och därmed inte behöver delta i motsvarande kurser. Beslut om så kallade tillgodoräknanden av kurser tas av utbildningens ledningsgrupp.
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss!
Vi återkopplar till dig om du fyller i dina kontaktuppgifter.
Behandling av personuppgifter i Nynäshamns kommun