Arbetsledare för solcellsmontörer
Solenergibranschen ökar lavinartat och det behövs uttalade personer som kan leda team, kommunicera internt och externt, med kunskap kring gällande regler och som framför allt kan garantera arbetsmiljömässigt säkra och kvalitetsmässigt korrekta installationer.
Utbildningen är en kompetenshöjande vidareutbildning för yrkesverksamma inom framför allt solenergibranschen. För att tillgodogöra sig utbildningen krävs yrkeserfarenheten solcellsmontering som de studerande har tillskansat sig inom installationsföretag, byggsektorn eller genom relaterade roller som exempelvis projektledare, projektör inom solenergi.
Om utbildningen
Utbildningen bedrivs distansförlagd på halvfart och omfattar 30 YHP
Start: 9 oktober 2023
Slut: 31 december 2023
Utbildningens innehåll
- Arbetsledning och installationssamordning, 15 YHP
- Arbetsmiljö, lagar, regler och samordning, 5 YHP
- Entreprenadjuridik, 10 YHP
Arbetsledning och installationssamordning
Kursen syftar till att ge den studerande:
- kompetenser i situationsanpassat ledarskap inom solcellsmontering. Den studerande lär sig att planera, leda, samordna och kvalitetssäkra solcellsmontering enligt gällande kvalitetsstandarder och regelverk för arbete i säkerhetsutsatta miljöer.
- färdigheten att kunna fånga och kommunicera avvikelser samt fatta beslut på plats utifrån konsekvenser, kostnader och avtal.
- kunskapen att utveckla arbetsgruppen med fokus på jämställdhet, mångfald och likabehandlingsarbete inom bygg och anläggning och kommunicera internt och mot
beställare/kund.
Arbetsmiljö, lagar, regler och samordning
Kursens syftar till att ge den studerande:
- kunskaper om säkerhets- och arbetsmiljöfrågor utifrån gällande standarder och regelverk såsom arbetsmiljölagstiftningen.
- kompetens att upprätta kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöplan samt göra riskanalys.
- kunskaper om taksäkerhet och ställningsskydd samt elsäkerhetsregler och elsäkerhetsarbete i kombination med solceller.
- kunskap om arbetssätt för hur BAS-P och BAS-U agerar och arbetar.
Entreprenadjuridik
Kursen syftar till att ge den studerande:
- kunskaper inom området entreprenadjuridik och om hur detta påverkar projekt och arbetsledarens utövande.
- förståelse för avtal och tillämpliga lagar och förordningar, så som avtalslagen, konsumentköplagen, konsultavtal, bygglovsregler och Boverkets byggregler.
- kunskap kring garantiärenden och ÄTA-hantering (Ändring-Tillägg-Avgående) enligt ABT 06 – Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten.
Behörighetskrav
Förkunskapskrav 6 mån heltidserfarenhet av solcellsmontering eller projektledning inom installationsföretag eller byggsektorn.
I samband med din ansökan behöver du styrka dina förkunskapskrav.
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss!
Vi återkopplar till dig om du fyller i dina kontaktuppgifter.
Behandling av personuppgifter i Nynäshamns kommun